Gitterrist skaber et trygt arbejdsmiljø i vindmølleparken

Da ÅMV Production startede projekteringen af Vattenfalls store vindmøllepark mellem Östersund og Umeå var der fokus på høj effektivitet, driftssikkerhed og sikkerhed. At skabe en tryg arbejdsplads for servicepersonalet var noget, der blev taget op tidligt i projektet. Løsningen blev et beskyttende tag af gitterrist, som Weland AB leverede.

Opførelsen af parken foregik over en femårsperiode, og i 2022 var de 84 vindmøller i fuld drift.

– Projektet var, da det startede, den største satsning inden for energiproduktion i Sverige siden satsning på kernekraft, fortæller Robert Ohlsson, som er adm. direktør på ÅMV Production.

At placere vindmøllerne rigtigt i forhold til hinanden og stedets vindforhold var grundlaget for en effektiv produktion. Samtidig skulle man tænke fremad og sikre et trygt arbejdsmiljø, så regelmæssig service for at opnå en langvarig og problemfri drift kunne udføres på en sikker måde. Derfor stod spørgsmålet om en tryg arbejdsplads højt på dagsordenen allerede fra starten.

Det udgør en risiko for servicepersonalet, der befinder sig under vindmøllerne.

– Når en isklump falder fra 100 meters højde, er der store kræfter på spil, og en hjelm er langt nok til at sikre den personlige sikkerhed. Så skal der være noget andet, der beskytter, som for eksempel et robust tag af gitterrist oven over indgangen til tårnet”, siger Robert Ohlsson.

Det var også dem, der stillede krav til isnedfaldsbeskyttelse ved hver vindmølle.

– De, som besøger parken, ser jo, at der virkelig er brug for beskyttelse. Trappetrinnene op til tårnet er ofte virkelig deformerede af is, som er faldet ned. Tårnene er jo virkelig høje, så der skal ikke nogen stor isklump til, for at den kan gøre stor skade, siger Robert.

Isnedfaldsbeskyttelsen af gitterrist er 6 til 8 meter lang og 3 meter bred. Under beskyttelsen kan servicepersonalet køre bilen ind for derefter trygt at skaffe sig adgang til tårnet.

– Vi forsøger at komme ind i vindmølleprojektet så tidligt som muligt, og mit håb er, at der vil blive endnu større fokus på denne type af løsninger i fremtiden. Alt sammen for at øge sikkerheden. Det er det, vi arbejder på, siger Robert.

Et produkt, som tilbydes i et næsten uendeligt antal varianter, og som med sin fleksibilitet skaber stor værdi inden for en række forskellige anvendelsesområder.

– Vi er både stolte over og glade for, at vi med vores produkter og vores ekspertise i gitterrist, kan bidrage til et mere sikkert arbejdsmiljø. Denne gang inden for et helt nyt arbejdsområde, siger Mattias Andersson, som er markedsansvarlig hos Weland.

Udgivet: 17-06-2024