Smart valg til havnen
På broerne i Grötviks havn på den svenske vestkyst har man valgt gitterrist fra Weland. Det har man ikke gjort uden grund.
– Der er mange fordele ved gitterrist på en havn, hvor baske vejr- og vindforhold hele tiden gør sig gældende, siger Joakim Stare. Han er formand for Grötviks sejlklub, som siden 1962 har forpagtet havnen af Halmstads kommune.
Joakim fortæller, at stærk vind og stormvejr gør, at vandniveauet i havnen stiger kraftigt, ofte et par gange om året og af og til så meget, at broerne ligger helt under vand. Han er taknemmelig for, at man har valgt gitterrist i stedet for træbroer, fordi vandet strømmer igennem gitterristen i stedet for at skabe tryk og opdrift mod broen, og derved mindsker man risikoen for skader.
- Tyngden og gennemtrængeligheden er de store fordele ved gitterrist i forhold til en træbro, som løftes og i værste fald ødelægges af kraften fra bølgerne, siger Joakim.
Han fortæller, at broerne, der forsynet med gitterrist i Grötviks havn, har ligget der sikkert i 15 år.
- Og dem udskifter vi ikke foreløbig, tilføjer han.
En bro, der holder længere
Træbroer, som konstant udsættes for skiftende vandniveauer og bølger, kan hurtigt tage skade, og til forskel fra træ, som kræver regelmæssig rengøring og beskyttende behandlinger, kræver gitterrist minimal vedligeholdelse og er meget korrosionsbestandig.
- Desuden har gitterrist en overflade, som giver et godt greb, og fordi der ikke samler sig vand, mindskes risiko for skridning. Vi ved vel alle, hvor glat en træbro kan være, når den er våd, siger Joakim og nævner yderligere en fordel.
- Gitterristen gør, at det bliver for hårdt og ubekvemt at ligge og solbade på et håndklæde på broen, og det gør det lettere for alle bådejere at komme hen til deres både, siger han og griner.
– Det er også et plus – i det mindste for bådejerne.
Udgivet: 13-09-2024